sajt

2009.05.25. 22:25

Vegre egy szo, amit le tudok helyesen irni a billentyuzeten. Eloszor a Masfelmillo lepes Magyarorszagon egyik resze jut eszembe, ahol a bacsika megmutatja, hogyan kell sajtot kesziteni. Fognak egy adag tejet, beleraknak valami oltoanyagot, tiz percig kevergetik, majd egy vasznon keresztul kifolyatjak a levet, amit kesobb mashoz meg felhasznalnak. Ezutan kint hagyjak szaradni egy botra fellogatva, hogy a maradek is kicsepegjen. Kb egy napig allni hagyjak, es masnapra kesz a fantasztikusan finom feher hazisajt. Amugy az alatt a 8 ev alatt, amig vegetarianus voltam az egyik fo eledelem volt. A gyogyohamiban eltoltott 9 honapom alatt annyi rantott sajtot ettem, hogy mar hulyenek neztek, hogy nem unom. De szerintem ez olyan, mint a tojasrantotta. Megunhatatlan. A rantottsajtos hamburger nem mellesleg azota van az etlapjukon. Szuklatokoruen - mivel nem kostoltam eleget - a kedvenc sajtjaim: gomolya - foleg fustolve -, camambert - a klasszikus, budos francia -, Aniko, parenica - talan a top kedvenc -, feta, es altalaban barmilyen hazisajt. Parenicabol annyit ettem gyerekkoromban, hogy egyszer frankon rosszul lettem tole, es evekig nem ettem, de szerencsere ujra felfedeztem magamnak. A kek-zold sajtokkal viszont nem tudtam megbaratkozni. Maximum belole, amit meg kibirok, az a negy sajtos pizzara tett valami. Ja es ha tehetitek, es nem vagytok lustak, tessek dios panirban camambert-t (ezt se tudom, hogy kellene irni) rantani. Na az odabasz. Viszont novenybol keszult sajtot ne egyen senki. Egyenlo egy alkoholmentes sorrel. Semmire sem jo.

Kovetkezo: tenger.

A bejegyzés trackback címe:

https://kafi.blog.hu/api/trackback/id/tr401143685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atekboy 2009.05.26. 11:43:31

Házisajt rulez, fel is kéne hajtani valami forrást, olyan rég ettem. A nagymamán a jászságban lakik, és az egyik szomszéd megszólalásig hasonló színű is állagú sajtot készített mint az említett Rockenbauer epizódban.
Bauerek úgy tűnik mind jófejek :)
A büdösekkel én sem tuok mitkezdeni, egy csomó a szaga ellenére kóstolásra csábít, általában az első óvatos harapást több nem is követi. Egy időben sportot űztem ebből, a szokásos trappista és camembert mellé vettünk csajommal valami guszta, de szagosat, az esetek 90%-ban neki kellett az egészet elpusztítania :)

barazdabillegeto 2009.05.26. 12:45:49

Ajanlom a Lehel teri piacot. Ott szoktak arulni hazivajat, -sajtot, -tejet, es nagyon nagy. Amikor vettunk haza se vittuk, befaltuk helyben.

Atekboy 2009.05.26. 17:03:26

Jaja, meg a fővámtérin is van. Ott múltkor tejet vettem, nem is értem milyen megfontolásból csak azt...
Tanácsod megfogadva lángos sör kombóval fogok neki a projektnek, hogy otthonra is jusson a sajtból anélkül, hogy 10 kilót kölljön venni :)
süti beállítások módosítása